Att välja HR-system är en konst

Vi har på hyfsat kort tid gått från mekaniska tidsterminaler till AI och maskininlärning. En snabb utveckling med många nya möjligheter som ställer höga krav på dig som ska utvärdera och välja system. Tar du hänsyn till rätt faktorer?

Vi vet alla att teknologin påverkar oss och förändrar ”allt”. Det ger oss inte bara effektivare verktyg utan ändrar också grunden i hur vi arbetar. Processer som tidigare var ineffektiva (mätt med dagens mått) är nu optimerade och automatiserade.

I ett av mina tidigare uppdrag på 90-talet implementerade vi ett tidrapporteringssystem som ersatte mekaniska tidterminaler, ni vet sådana som man förde in ett tidkort av papper i och som lät ”do-klonk” när den stämplade in tiden med bläck på tidkortet. Förutom att effektivisera insamlingen av arbetad tid innebar det också att vi förde över kunskap från löneadministratörerna till ett system. Det snabbade upp administrationen och gjorde hanteringen mer pålitlig eftersom den mänskliga felfaktorn minimerades. Ett skolexempel på förbättrad effektivitet och kvalitet.

Den tekniska utvecklingen har tagit rejäla kliv sedan dess. Detta är speciellt tydligt inom HR där det vuxit fram IT-stöd för exempelvis lönerevision, rekrytering, on-, off- och betweenboarding, personalutveckling, kursadministration och e-learning. Antingen som separata ”best-of-breed”-program eller samlade i ett ”allt-i-ett”-system (HRM, HRMS, HCM och allt vad de kallas). Nu är vi dessutom på väg in i en ny fas med helt nya möjligheter som AI och maskininlärning. Vad kommer det att innebära för våra befintliga systemlösningar och när kommer effekten av det att märkas på allvar?

Att hänga med i utvecklingen och veta vilken systemlösning som passar bäst blir bara svårare och svårare. När jag började arbeta med HR-system tittade jag mest på vilken funktionalitet ett system hade och bedömde det därefter. Faktum är att jag var snudd på besatt av funktionalitet och hur det skulle kunna lösa alla problem. Därför har jag alltid varit intresserad av och följt den tekniska utvecklingen och de möjligheter som skapas. Men även om systemen kan allt mer så är även följande kriterier helt avgörande för ett system:

  • Bra support och konsulter som verkligen förstår HR.
  • Ett modernt användargränssnitt.
  • Bra integrationsmöjligheter.
  • Möjlighet till åtkomst av all data i realtid och inte utspritt på olika moduler som kräver nattliga integrationskörningar.
  • Ett system som går att konfigurera och anpassa.
  • Tillgängligt var du än är och på olika plattformar (mobil, platta, PC).
  • Kontroll över systemuppgraderingar och data.
  • Pålitlig systemleverantör som ligger i framkant i den tekniska utvecklingen.

Alla dessa kriterier tillsammans skapar kundvärde vilket är grunden i våra erbjudanden.

Hör gärna av dig till mig om ni är intresserade av en förutsättningslös diskussion.  


Kontakt

Kjell Sandberg
VD Timecorner
kjell.sandberg@timecorner.se
070-925 56 00

Dela inlägget

Kontakta oss